Konfitovaný králík s pomerančovým chutney
Ingredience
Na stehna:
4 ks Králičí stehno
12 plátků Anglická slanina
Sůl, pepř
Několik snítek tymián
1 kg husí sádlo
Na chutney:
2 ks pomeranč
1 pol. lžíce máslo
150 g čerstvé nebo mražené brusineky
2 pol. lžíce třtinový cukr
100 ml jablečný mošt
50 ml suché bílé víno
1 ks celá skořice
4 ks badyán
sůl a bílý pepř
Na lokše:
1 kg brambory uvařené ve slupce (ideálně den předem)
300 g hladká mouka
Sůl
Husí sádlo
Postup:
Králičí stehna den předem bohatě nasolíme, proložíme snítkami tymiánu, zakryjeme fólií a necháme odpočinout. Druhý den oklepeme přebytečnou sůl. Každé stehno pečlivě zabalíme do plátků anglické slaniny. Rozehřejeme troubu na 80°C a v pekáči v ní rozpustíme husí sádlo. Obalená stehna do rozpuštěného sádla opatrně zcela ponoříme, přidáme i snítky tymiánu. Vrátíme do trouby a necháme při 80°C konfitovat asi 4-5 hodin než budou stehna měkká. Na chutney si z pomerančů vykrájíme dužinu bez bílých blan. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme k němu cukr a brusinky. Necháme společně zkaramelizovat. Přidáme koření a bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme vykrájené pomeranče, jablečný mošt a svaříme do husta. Na závěr dochutíme solí a bílým mletým pepřem. Na jemném struhadle si nastrouháme vychladlé a oloupané brambory a smícháme je s moukou a špetkou soli. Na sporáku si rozpálíme nejlépe litinovou pánev. Z těsta vyválíme placky o tloušťce asi 3 mm, které na pánvi na sucho opékáme z obou stran tak dlouho, až se budou tvořit puchýřky.Po opečení ihned potíráme rozpuštěným husím sádlem a držíme v teple. Pozor, s těstem je potřeba pracovat rychle. Při delším zpracování může začít řídnout. Před servírováním vyjmeme opatrně měkká stehna z teplého sádla a necháme je pod grilem nebo v prudce rozpálené troubě opéct do zlatova. Servírujeme s lokši a přpraveným chutney.