Arancini di riso smažené rýžové krokety se šunkou a sýrem Fontina
Ingredience
Krokety:
300 g italská kulatozrnná rýže
1 ks vejce
40 g máslo
Šafrán
Sůl
Hladká mouka
Vejce
Strouhanka na obalení
Olej na smažení
Náplň:
80 g Šunka od kosti (nakrájená na kostičky)
80 g sýr Fontina (nakrájený na kostičky)
Omáčka:
250 g loupaná nakládaná rajčata
30 g cibule
Extra virgine olivový olej
Sůl
Pepř
Bazalka
Další recepty Davida Vavrocha
Postup:
Na olivovém oleji lehce orestujeme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme na hrubo nasekaná rajčata, dochutíme solí a pepřem, popřípadě malým množstvím cukru a necháme krátce provařit. Hotovou omáčkou propasírujeme hrubější pasírkou a dáme vychladit.
Rýži nasypeme do 500 ml osolené vařící vody a na mírném ohni uvaříme. Rýže musí mít lepivou konzistenci, ale nesmí být rozvařená. Do chladnoucí rýže vmícháme šafrán, rozpuštěný ve dvou lžících horké vody, máslo a vejce. Na vlhkou dlaň si položíme přiměřené množství rýžové hmoty, doprostřed vložíme šunku a sýr a vytvarujeme kuličky o velikosti mandarinky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a ihned smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Podáváme se studenou rajčatovou omáčkou a bazalkou.